De Boer & Ritsema
[:swvar:text:119:]

Hoe navigeer je op onbekend terrein?

Vrijdagmiddag, we hebben afgesproken voor een wandeling. We wonen bij elkaar in de buurt en een ommetje maken, mogen we van Rutte. Het is onze eerste ontmoeting sinds de Coronacrisis. Iets onhandig kijken we elkaar van een afstandje aan. Hoe doen we dat nu, als we niet mogen zoenen en handenschudden? Oké, even een symbolische hug met de armen in de lucht. Poeh, dit is toch wennen.
 

Al lopend merken we dat we continue opnieuw moeten afstemmen met elkaar en onze omgeving. Hoe loop je samen met 1,5 meter afstand op een smal paadje? Achter elkaar en wie gaat voor? Wie volgt en wie neemt de leiding, bepaalt het tempo? We realiseren ons dat het lastig en tegelijk fascinerend is om te ervaren hoe een simpele wandeling ineens ingewikkeld kan worden, als vertrouwde patronen en zekerheden wegvallen. Navigeren op onbekend terrein, hoe doe je dat eigenlijk vroegen wij ons af?  

door
category

Op zoek gaan naar ons eigen kompas

We merken dat we ons allemaal op een andere manier verhouden tot de onzekerheden en complexiteit van vraagstukken waar we op dit moment mee geconfronteerd worden. We willen het beste van ons zelf blijven geven, terwijl we ons deels op onbekend terrein bewegen. We missen wegwijzers en worden geconfronteerd met onze manieren van aanpassen. We ervaren een gevoel van ongemak. Het vraagt voortdurend om snel en opnieuw schakelen naar een passende manier om richting en koers te bepalen én in verbinding te blijven met onszelf en de ander als we samen willen bewegen.

 

Wat ons betreft vraagt deze tijd om reflectie op wat ons in beweging brengt en wat ons tegenhoudt. De één zal de neiging hebben om snel door te lopen, terwijl een ander nu misschien juist verlamt en ervaart dat er niets meer uit zijn handen komt.  

 

Wat brengt jou in beweging? 

In onze overtuiging is het enige wat nu helpt, is het kunnen vertrouwen op je eigen kompas. Want in tijden van onzekerheid geeft een persoonlijk kompas houvast. 

 

Om je persoonlijke kompas voor jou te laten werken, nodigen we je uit om dit lenteweekend eens stil te staan bij de volgende vragen:
 

  • Hoe navigeerde ik voor Corona in mijn leven? Welke drie drijfveren spelen daarbij een belangrijke rol en waarom zijn juist deze voor mij belangrijk?
     
  • Hoe wil ik nu navigeren? Hoe spelen mijn drijfveren nu een rol in het geven maar ook verliezen van energie? Hoe kan ik mijn drijfveren in deze periode actief benutten om mezelf in beweging te zetten?
     
  • Hoe geef ik richting aan de toekomst? Hoe wil ik mijn drijfveren na Corona nog meer van betekenis laten zijn?  
     

Als je innerlijke drive duidelijk is, is het makkelijker om op koers te blijven ongeacht of de weg hobbelig, steil of onbekend is. 

 

Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met je drijfveren of wil je eens kennis maken met de DBR-drijfverenscan neem dan gerust contact op met één van ons. 

We helpen jou graag om op koers te blijven. 

 

Dit artikel werd geschreven door Britta Lassen en Jantien Martin. Beide werkzaam als leiderschaps- en teamcoach.

Onze tevreden klanten

DBR werkt voor ambitieuze organisaties, teams en individuen die zich realiseren dat ‘de menskant’ essentieel is voor resultaat.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op