De Boer & Ritsema
[:swvar:text:119:]

Leugen 3/9: Mensen hebben potentieel

In het vorige artikel benaderde ik de stelling ‘Het kan mensen iets schelen voor welk bedrijf ze werken’. Vandaag is de derde leugen aan de beurt.

 

Voor onze derde leugen verwijzen Marcus Buckingham en Ashley Goodall gemotiveerd en onderbouwd naar het land der fabelen: mensen hebben potentieel.

door
category

En toch...bedrijven steken heel wat tijd en energie in het meten van het potentieel bij hun ‘human resources’. Met behulp van o.a. negenveldengrafieken en vlootschouwen wordt getracht in kaart te brengen wie potentieel heeft, zich de rest van zijn carrière mag verheugen als high-potential of zich van de schijn van een low-potential moet ontdoen. Met alle voors en tegens van dien.

 

High-potential vs low-potential

 

Als high-potential kom je in aanmerking voor mooie trainingen, ontwikkeltrajecten en heb je een grotere kans op promotie. Als low-potential kun je het wel schudden, want wie binnen de organisatie waar ‘potentieel hebben’ als generieke eigenschap belangrijk is, draagt jou nog voor om een mooie en uitdagende functie in te vullen? 

 

Buckingham en Goodall stellen dat de groep mensen die voldoen aan de definitie ‘high-potential’ van het gerenommeerde Harvard Business Review eigenlijk niet anders dan een heel klein clubje ‘uitverkorenen’ kan zijn. 

 

Waarom? Omdat volgens hen high-potentials mensen zijn die ‘in een breed scala aan contexten en omstandigheden, consequent en aanzienlijk beter dan de meesten van hun gelijken presteren. Terwijl ze deze superieure prestatieniveaus laten zien, geven ze ook blijk van gedrag dat de cultuur en waarden van de bedrijven waarvoor ze werken op exemplarische wijze weerspiegelen. Bovendien vertonen ze een sterke groeicapaciteit en slagen ze in alle fasen van hun loopbaan binnen een organisatie, vlugger en effectiever dan hun collega’s.’  

 

Herkent u zichzelf in bovenstaande, schitterende definitie? Is het niet te mooi om waar te zijn? En denkt u nog steeds het potentieel binnen uw organisatie, in uw team, te kunnen meten? Er is geen bewijs van het bestaan van algemeen potentieel, laat staan dat u potentieel kunt meten.   

 

Talenten ontwikkelen

 

Wat we wel weten, wetenschappelijk onderbouwd, is dat iedereen in staat is om te leren, dat dit bij iedereen op een andere manier naar voren komt en dat niemand ooit in staat zal zijn overal ontzettend goed in te worden. Dat is toch geweldig nieuws.... we kunnen allemaal ons talent ontwikkelen en we worden allemaal beter in verschillende dingen, op verschillende manieren en in een verschillend tempo. En wat mooi om juist daar het gesprek over te voeren. Niet met uzelf als leidinggevende achter een ninegrid... maar met uw medewerkers.  

 

Als het aan ons ligt hoeft u uw medewerkers niet meer te vertellen dat ze geen high-potential zijn en hoeft u de negenveldengrafiek niet meer te verbergen om moeilijke vragen van medewerkers te voorkomen.   

 

Voer een goed gesprek met uw medewerkers

 

Waar we wel voor staan is dat u voortdurend het goede gesprek voert over ambities en hoe daar te komen. Over de motivatie om een inspanning te verrichten zodat benodigde vaardigheden worden geleerd. Daag mensen uit om te groeien, span u in om uw medewerkers te begrijpen en werk eraan dat ze zichzelf beter begrijpen.  

 

We willen graag weten welke gesprekken u voert met uw medewerkers en hoe u ‘het beste’ uit uw mensen haalt. Benieuwd naar uw reactie. 

 

Erik neemt u in het laatste artikel mee naar de vierde leugen van onze mini-serie: ‘Leiderschap is iets’.

Onze tevreden klanten

DBR werkt voor ambitieuze organisaties, teams en individuen die zich realiseren dat ‘de menskant’ essentieel is voor resultaat.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op