De Boer & Ritsema
Illustratie van medewerker die stress ervaart tijdens het hybride werken
[:swvar:text:119:]

Zelfleiderschap als oplossing voor omgaan met werkdruk

Steeds meer, en ook relatief jonge, mensen vallen uit met overspanningsklachten of zelfs een burn-out. Daar gaat nog een periode aan vooraf waarin zij minder gelukkig en effectief zijn in hun werk. Jonge medewerkers kennen het vak vanuit hun opleiding, maar hun ‘beroepshouding’ en mindset zijn ze nog aan het ontwikkelen. Daar wordt op hogescholen en universiteiten te weinig aandacht aan besteed.  

 

Deze groep medewerkers is feitelijk kwetsbaar, doordat zij de vaardigheden nog niet hebben om zichzelf in moeilijke omstandigheden staande te houden. Zij zijn soms ook erg ambitieus op persoonlijk en zakelijk vlak, misschien iets té. Het gevoel van groepsdruk door bijvoorbeeld social media draagt hier ook aan. `Live life to the max!´ wordt op elk vlak een doel. Het lijkt alsof zij vooral gestuurd worden door hun ambities om het meeste uit zichzelf en het leven te halen. In een prestatiegerichte omgeving zoals het werk wordt dit extra getriggerd, zeker wanneer zij zichzelf graag vergelijken met leeftijdsgenoten op social media.

door
category

De impact van een burn-out

 

Jonge medewerkers willen leren, ontwikkelen en voldoen aan de verwachting van hun omgeving, maar kennen hun eigen grens nog onvoldoende. Tot het moment dat die grens hun fysiek onderuit haalt en ze ziek thuis komen te zitten met klachten. Uit onderzoek van TNO onder leiding van Prof. Dr. W.B. Schaufeli blijkt dat de toename van overspanningsklachten en burn-outs vooral in de leeftijdsgroep 25 – 35 is waar te nemen, met name bij vrouwen. 

 

Naast het persoonlijk leed, is ook de impact op organisaties groot: productiviteitsverlies, klantontevredenheid en absoluut ook in termen van imagoschade. Buiten deze zakelijke argumenten heeft de organisatie ook een morele plicht om zorgvuldig met haar medewerkers om te gaan.

 

Hiertoe doen vele ARBO organisaties goed werk. Misschien een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen. We zien echter dat veel organisaties zoekende zijn naar een manier om de mentale kant, het werken aan je ‘beroepshouding’, te ondersteunen. Hoe vergroot je een gezonde werkhouding zodat het verzuim afneemt?

Zelfleiderschap als wapen tegen een ongezonde werkhouding

 

Je wilt dat jonge ambitieuze medewerkers vaardiger zijn in het beïnvloeden van hun eigen mentale gezondheid. Wij noemen dat ‘zelfleiderschap’: De mate waarin je zelf kunt bijsturen om je werkplezier en effectiviteit te behouden of vergroten.

 

Het vergroten van het zelfleiderschap bij medewerkers bestaat uit 3 stappen:

  1. De medewerker dient voldoende inzichten te verkrijgen op de huidige persoonlijke situatie binnen de 3 thema's van zelfleiderschap: gedrag, aangenaam werken en constructief denken
     
  2. De medewerker dient voldoende zelfkennis op te doen om te ontdekken hoe hij of zij zichzelf het beste kan beïnvloeden op de 3 thema's
     
  3. De medewerker moet actief aan de slag met de juiste opdrachten en doelen om het zelfleiderschap te vergroten
Een vergelijking van medewerkers die wel of geen mate van zelfleiderschap beschikken

Aan de slag met zelfleiderschap, maar hoe? 

 

Een handige en betaalbare tool waar medewerkers zelf mee aan de slag kunnen is de Zelfleiderschapscan. Hiermee meet de medewerker in welke mate en op welke manier hij of zij momenteel eigen verantwoordelijkheid neemt om tevreden en gezond aan het werk te zijn. Met de uitslag van de scan krijg je concrete tips en oefeningen om meer zelfleiderschap te tonen en zodoende overspanning en burn-out te voorkomen.

 

Graag mensen helpen bij hun ontwikkeling van zelfleiderschap en hen wapenen tegen een ongezonde werkhouding?

 

LEES HIER MEER OVER DE ZELFLEIDERSCHAPSCAN

Onze tevreden klanten

DBR werkt voor ambitieuze organisaties, teams en individuen die zich realiseren dat ‘de menskant’ essentieel is voor resultaat.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op