De werkgever is verantwoordelijk
In dit artikel, deelt auteur Wim ter Mate zijn persoonlijke gedachten over het belang van vitaliteit en gezondheid op de werkvloer.
Dit artikel nodigt leidinggevenden uit om na te denken over hun verantwoordelijkheid en de dilemma’s die zij ervaren bij het binden en boeien van talenten binnen hun organisatie.
Begin maart. De wereld is toch nog wit geworden van een klein beetje sneeuw. Genietend van het mooie landschap onderweg naar een klant wordt mijn aandacht getrokken door een gesprek op de radio.
Het gaat over vitaliteit en gezondheid van medewerkers en de rol en verantwoordelijkheid daarin van werkgevers. De deskundige aan het woord verkondigt dat werkgevers al veel gezonde voeding aanbieden in hun bedrijfsrestaurants en dat daar goede stappen in zijn gezet. Waar het aan schort is dat leidinggevenden met hun teamleden het gesprek voeren over vitaliteit en dat als er een hulpvraag is die ook wordt herkend en besproken. Op de vraag wie daar verantwoordelijk voor is antwoordt de deskundige zonder twijfel: ‘De werkgever is verantwoordelijk!’.
Makkelijk gezegd van deze deskundige en tegelijkertijd….
Als leidinggevende zijn dilemma’s aan de orde van de dag. Wat onderneem je als je ziet of vermoedt dat het niet goed gaat met iemand uit je team? Stap je naar voren en ga je het gesprek aan, met het risico dat je te horen krijgt dat dat niet jouw zaken zijn? Of vermijd je het, met als mogelijk gevolg dat diegene uitvalt of opstapt?
Als binden & boeien van talenten binnen je organisatie een belangrijk thema is welke keuze maak jij dan? Welke dilemma’s ervaar jij als leidinggevende?