Paul Hilhorst
Paul werkt sinds 2001 bij DBR. Hij is zowel consultant, trainer en coach. “Dit is een leuk vak! Je raakt nooit uitgeleerd, over anderen en daarmee over jezelf. Als ik complexiteit in teams hanteerbaar kan maken door een handzaam model, als ik leidinggevenden zou kunnen verleiden tot meer tolerantie naar hun medewerkers toe (let op: verwar dat niet met ‘bedekken onder de mantel der liefde’), dan vind ik het ook nog zinvol”.
Meest memorabele moment in de tijd dat je bij DBR werkt
Ik heb enorm genoten van onze studiereizen. Vooral die met onconventionele bestemmingen. Ik herinner mij vooral de eerste reis naar Albanië. Een land in opbouw. Onze opzet was de mensen van een NGO te assisteren in haar activiteiten. Om ze verder te bekwamen in (leiderschaps)-vaardigheden. Zoals onderhandelen bijvoorbeeld. Bijzonder aardige mensen. Ze deden geïnteresseerd mee, ook al beschikten ze over veel relevantere praktijkervaring. Bijzondere gebruiken ook: lever wel je wapen in voordat de vergadering begint. Een reis die ik niet snel zal vergeten.
Wat is volgens jou de sleutel tot talentbehoud?
Poeh, wat versta je onder talent? En het behouden ervan? Hoeveel invloed heb je, als het gaat om relaties met anderen? Het lijkt me geen éénrichtingsverkeer. Talenten komen, talenten gaan, dat is privé zo, dat zie je in de sport. In de zakelijke wereld is het niet anders.
Dit gezegd hebbende, ik zou zeggen: ‘Wees zelf talentvol!’. Een beetje net als in ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Wees ambitieus, wees succesvol, wees zingevend. Wees een bedrijf dat trots is op haar betekenis. Want dat inspireert.
Pas dan je leiderschap aan. Het concept van de 2 bergen van David Brooks is als gids wellicht behulpzaam.
De eerste berg is van je school afmaken, een opleiding afronden, een loopbaan starten, een gezin stichten. Allemaal zaken die iedereen doet. Afhankelijk van waar je opgroeit is dit de automatische piloot. Het volgen van het pad op deze eerste berg wordt kennelijk van je verwacht en dus doe je dat. Het is de berg van competentie en competitie. Het is de berg van materialisme.
En terwijl je klimt, of als je de top ervan bereikt, dan gebeurt er iets, dan bedenk je een beetje teleurgesteld ‘is dit alles’, want het voelt zo oppervlakkig. En dan doemen er steeds meer vragen op en bij het zoeken naar antwoorden, bij het zoeken naar iets dat meer bevrediging geeft, dan begint de beklimming van de tweede berg. Die gaat over roeping, vreugde en dienstbaarheid. Over tegenslag soms, omdat je beproefd wordt. Maar als het je lukt om vanuit je roeping te leven, dan wordt werken en leven, ook als het even tegenzit, dieper en intenser.
Hoe behoud je dus talent, want dat was de startvraag. Door je af te vragen op welke berg de talenten zich bevinden. Door ze te bevragen en in te schatten of ze bezig zijn met beter worden en winnen of dat er al er iets doorschijnt van een iets dieper, iets wezenlijker. Door ze te geven wat ze nodig hebben, ze uit te dagen zonder ze te overvoeren en er voor hen te zijn.
Gemeente Haarlem investeert in haar strategen
Samen met DBR heeft de gemeente Haarlem een opleidingstraject voor haar strategen ontwikkeld, we laten 2 strategen kort aan het woord over deze opleiding.
Talentmanagement: koppel de juiste opdracht aan het juiste talent
Als je het talent doorgrondt en dat koppelt aan een specifieke opgave, als je daar de juiste begeleiding opzet, dan heb je goud. Koppel het talent aan de juiste stadsopgave, koppel buiten aan binnen, dat is talentmanagement met toegevoegde waarde! Lees het interview met Carlo Schreuder, directeur Bestaande Stad van het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, over talentmanagement.
De afdeling Patrouillevaartuigen van Havenbedrijf Rotterdam zet samen met DBR koers naar een betere samenwerking tussen management en werkvloer.
Om de operationele uitdagingen te overwinnen, was Havenbedrijf Rotterdam zich ervan bewust dat er meer synergie moet komen in de samenwerking tussen medewerkers en management? Maar hoe? Hiervoor schakelden zij DBR in als externe sparringpartner.