De Boer & Ritsema
[:swvar:text:119:]

Leiderschap in dynamisch water

door
category

Schotland, Isle of Raasay

Het is dag 3 van onze zeekajak-expeditietocht. 1 vrouw en 6 mannen. Als onbekenden van elkaar begonnen aan een opleidingstraject zeekajakken heeft deze groep zich ontwikkeld tot vriendengroep, maar ook tot een hecht team. 

We hebben afgesproken vandaag om 9.00 uur te vertrekken. Het is dan nog hoogwater en met het verplaatsen van de kajaks scheelt dat een slok op een borrel. Kortom: vroeg opstaan.

Vandaag ben ik tochtleider. De verwachting is weinig wind en beperkte neerslag. Vandaag ronden we Isle of Rona aan de noordzijde en zullen we via de westkant van Rona weer afzakken. Ik stem de route nog even kort af met de meest ervaren kajakkers, check de laatste weersverwachting die we 2x per dag van een meteoroloog ontvangen. Geheel afgestemd op ons vaargebied en met de informatie die voor ons van belang is. 

We laden onze kajaks, stappen in en vertrekken. Al snel nadat we vertrokken zijn voelen we de deining vanuit de Atlantische Oceaan toenemen. Zoals verwacht…. 

We komen aan de noordkant van Rona in een gebied met forse deining en golven. Af en toe zit er een golf bij die we inschatten op 2,5 meter. Als groep varen we ‘de sterren van de hemel’. Ik had niet kunnen bedenken dat we met zoveel vertrouwen in zulk dynamisch water zouden kunnen varen. 

Elke dag een andere tochtleider. De tochtleider bepaalt in afstemming met de groep wat ze gaan doen die dag. Korte tocht, lange tocht. Wat is de essentie van deze tocht? Afstand afleggen, rustig varen dicht onder de kust, spelen in de deining rondom de rotsen, oftewel rockhopping. 

Als tochtleider ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de groep. En dus ook voorbereiden op wat komen gaat. In welk water komen we terecht? Als de omstandigheden veranderen hakt de tochtleider de knoop door over gaan of niet gaan varen, waarbij de tochtleider uiteraard rekening dient te houden met het niveau van de groep. Hij/zij zorgt ervoor dat mensen die het moeilijk hebben bij de groep kunnen blijven en niet aan hun lot worden overgelaten. In geval van calamiteit verleent de tochtleider niet zelf de hulp, maar bewaart het overzicht en zet anderen in de actie. De tochtleider focust niet alleen op de calamiteit, maar houdt oog voor welzijn en welbevinden van hen die wachten aan de zijkant.

Dankzij goede afspraken met elkaar en vertrouwen in ieders vaardigheden ook in geval van calamiteiten hebben we een schitterende tocht beleeft met elkaar.

Welke tochten maak jij met jouw team?

Biografie Wim ter Mate

Onze tevreden klanten

DBR werkt voor ambitieuze organisaties, teams en individuen die zich realiseren dat ‘de menskant’ essentieel is voor resultaat.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op