De Boer & Ritsema
[:swvar:text:119:]

Hoe blijf jij op je best?

Al jarenlang neemt Floortje Dessing me mee op haar reizen. De puurheid van haar verhalen, de schoonheid van de beelden, de oprechte interesse in mensen. Ik ben fan van Floortje. Gewoonlijk neemt ze me mee naar de meest afgelegen plekken op onze planeet voor interessante ontmoetingen met de bewoners van die verre oorden. Prachtige beelden, indrukwekkende verhalen. Maar deze coronaperiode noopt ook Floortje tot thuisblijven, niet reizen. En dus werd het ‘Floortje blijft hier’.

door
category

Ergens in Nederland ontmoet ze Erik Flapper, mede-initiator van Antares, een  stichting die medewerkers van hulporganisaties begeleidt die in crisisgebieden werken en veel met stress-situaties te maken hebben.

 

Floortje bespreekt met hem de overeenkomst tussen stress in een oorlogssituatie en de situatie waar we in zitten door de coronacrisis.

 

Waar het volgens Flapper op neer komt is dat onze hersenen eigenlijk niet klaar zijn voor dit soort (nieuwe) gebeurtenissen. We zijn de hele tijd bezig om er aan te wennen, om er mee om te leren gaan. Ineens worden we geconfronteerd met een situatie waarin ziekte en dood veel dichterbij komt, vanuit een situatie waarin we relatieve veiligheid ervoeren. De onveiligheid is er nu wel, het komt in een keer onze wereld binnen.

 

Dessing en Flapper bespreken hoe we beter om kunnen gaan met alle onzekerheden die op ons af komen. En Flapper komt met het volgende advies.

 

‘Blijf bezig, houd je hersenen actief bezig. Leegte in je hoofd vult zich op met angst. Vullen met constructieve, mooie dingen, dan blijft er letterlijk minder ruimte in je hoofd over voor angst.’

 

Op de vraag van Dessing welke praktische tools Flapper kan noemen, antwoordt hij: ‘Door heel bewust bezig te zijn met een mooi en prettig en zo goed mogelijk leven te leiden. En dat betekent o.a. gebruik maken van de schoonheid die andere mensen maken. Dus als je niet naar een museum kunt, kijk dan naar video’s. Hou je van mooie muziek, luister daar dan naar. Denk na over de boeken die je vroeger mooi vond en herlees die.’

 

De woorden van Flapper zetten me aan het denken. Hoe vul ik dat in? Zoek ik nou echt de dingen op die me heel veel voldoening geven? Deze vragen overpeinzend kom ik tot de conclusie dat daar nog wel ruimte zit.

 

Wat doe jij om een mooi, prettig en goed leven te leiden?

Onze tevreden klanten

DBR werkt voor ambitieuze organisaties, teams en individuen die zich realiseren dat ‘de menskant’ essentieel is voor resultaat.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op